Blogi
Laatu ei ole vain yksi sana strategiassa – johdon sitoutuminen tekee siitä todellisuutta
Mikä on johdon rooli laadunhallinnassa?
Laadun- ja jatkuvuudenhallinta ovat avainasemassa jokaisessa menestyvässä organisaatiossa, sillä niiden avulla yritys varmistaa toiminnan tehokkuuden, asiakastyytyväisyyden ja toiminnan jatkuvan parantamisen. Yrityksen johto on ratkaisevassa roolissa laadunhallinnan onnistuneessa toteutuksessa ja kehityksessä.
Johto ei ole pelkästään laadunhallinnan tarkkailija, vaan sen keskeinen vaikuttaja, jonka toimilla on suora vaikutus koko organisaation suorituskykyyn ja laadun kehittämiseen.
1. Johto asettaa strategisen suunnan
Johdon tehtävä on asettaa selkeä strateginen suunta yritykselle, ja laadunhallinta on olennainen osa tätä visiota. Johto määrittelee, millaisia laatutavoitteita yrityksessä tavoitellaan ja miten ne yhdistyvät organisaation laajempiin liiketoimintatavoitteisiin.
Ilman johdon sitoutumista laatuun, yrityksen pyrkimykset sen parantamiseen jäävät usein puutteellisiksi. Johdon tulee varmistaa, että laadunhallinta ei ole erillinen prosessi, vaan että laadunhallinta nivoutuu tiiviisti päivittäiseen toimintaan ja päätöksentekoon.
2. Johdon rooli resurssien ja valtuutusten antajana
Laadunhallinnan kehittäminen ja ylläpitäminen vaativat resursseja – niin henkilöstön, ajan kuin taloudellisten investointien muodossa. Johdon tehtävä on varmistaa, että näitä resursseja on riittävästi ja että laadunhallinta on priorisoitu osaksi yrityksen resursointisuunnitelmaa. Ilman riittäviä resursseja laadunhallintajärjestelmät voivat jäädä tehottomiksi.
Johto myös valtuuttaa tiiminsä tekemään päätöksiä, jotka vaikuttavat laadunhallintaan. Tämä edellyttää selkeää viestintää ja vastuiden jakamista, jotta jokainen organisaation taso ymmärtää roolinsa laadun ylläpitämisessä ja kehittämisessä.
3. Kulttuurin luominen ja ylläpito
Johto on tärkeässä roolissa organisaatiokulttuurin rakentumisessa ja kehittymisessä, ja laadun osalta tämä tarkoittaa ympäristön rakentamista, jossa jatkuva parantaminen ja standardien ylläpitäminen on kaikkien vastuulla ja edellytykset toiminnan kehittämiseen ovat olemassa.
Jos johto ei osoita omaa sitoutumistaan laatuun ja liiketoiminnan jatkuvaan kehittämiseen, muu organisaatio ei todennäköisesti seuraa perässä. Kulttuurin luominen, joka tukee laadunhallintaa, vaatii johdolta näkyvää roolia: heidän tulee edistää avoimuutta ja tukea prosessien jatkuvaa arviointia ja parantamista.
4. Laadunhallintaa ei voi ulkoistaa yksin laatupäällikölle
Laadunhallintaa ei tule jättää yksinomaan laatupäällikön vastuulle, sillä se on koko organisaation läpileikkaava kokonaisuus, joka vaikuttaa kaikkiin toimintoihin ja tasoihin. Vaikka laatupäälliköllä on tärkeä rooli järjestelmien ylläpidossa ja kehittämisessä, laadunhallinta vaatii johdon aktiivista osallistumista ja sitoutumista.
Jos laadunhallinta nähdään vain yhden henkilön tehtävänä, se eriytyy helposti yrityksen muusta toiminnasta, jolloin laatuun liittyviä tavoitteita ei integroida strategisiin päätöksiin tai päivittäisiin käytäntöihin.
Lisäksi ISO-standardit edellyttävät organisaatiolta, että sen johto on sitoutunut toiminnan kehittämiseen. Mikäli yrityksellä on tavoitteena hakea toiminnalleen jonkin ISO-standardin mukainen sertifikaatti, tulee yrityksen todentaa muun muassa, että sen johto toimii jatkuvan periaatteiden mukaisesti.
5. Laatu ei ole vain yksi sana strategiassa – johdon sitoutuminen tekee siitä todellisuutta
Laadunhallinta ei ole vain tekninen prosessi – se on kokonaisvaltainen osa liiketoimintaa. Johdon rooli laadunhallinnassa on erityisen tärkeä, sillä he näyttävät esimerkkiä ja luovat edellytykset koko organisaation laadunhallinnalle. Ilman johdon aktiivista osallistumista laadunhallinta voi jäädä hajanaiseksi ja tehottomaksi.
Laatu ei siis ole vain yksi sana strategiassa, kun johto on sitoutunut laatuun, vasta silloin koko organisaatio voi toimia sen mukaisesti.
Esimerkkejä johdon roolista laadunhallinnassa
- Pieni yritys: Johdon tiivis yhteys työntekijöihin ja käytännön toimintaan antaa mahdollisuuden viedä laadunhallinta suoraan käytäntöön. Johto voi aktiivisesti osallistua prosessien kehittämiseen ja varmistaa, että laatuun liittyvät toimenpiteet otetaan huomioon päivittäisessä työssä ja resursseja on tarpeeksi saatavilla.
- Suuri yritys: Johdon rooli on enemmän strateginen. Johtoryhmä ottaa kantaa periaatetasoon ja varmistaa, että organisaation kaikilla tasoilla ymmärretään, mitä laatu tarkoittaa yrityksen liiketoiminnan kannalta. Johdon sitoutuminen näkyy laajemmassa mittakaavassa esimerkiksi investoinneissa laadun kehittämiseen, uusien teknologioiden käytössä ja henkilöstön osaamisen kehittämisen kautta.
- ISO-standardeja hyödyntävien yritysten tulee huomioida toiminnassaan se, että standardit edellyttävät organisaatiolta johdon sitoutumista, asiakaslähtöisyyttä ja sidosryhmien vaatimusten ja odotusten huomioimista, prosessien hallintaa, riskien ja mahdollisuuksien arviointia sekä jatkuvaa parantamista.
Haluatko lukea lisää laadunhallinnasta? Suosittelemme sinulle näitä blogeja:
👉 Mitä laadunhallinta on? blogi
👉 Laatujärjestelmä, toimintajärjestelmä vai toiminnanohjausjärjestelmä? | blogi
👉 Toimintajärjestelmä ei ole päämäärä vaan ratkaisu | blogi