Blogi

Miksi kokonaisarkkitehtuurin hyödyntäminen on välttämätöntä liiketoiminnan kehittämisessä?

Kokonaisarkkitehtuuri on yksi konkreettinen työkalu, jonka avulla yritys voi mallintaa toimintansa siten, että kuvatun tiedon avulla yritys pystyy kehittämään toimintaansa tavoitteidensa mukaisesti.

Jos yritys ei hyödynnä kokonaisarkkitehtuuria liiketoimintansa kehittämisessä, se voi joutua kohtaamaan haasteita, jotka voivat heikentää sen kykyä kasvaa ja menestyä.

Tässä blogissa käymme läpi 3 esimerkkiä tilanteista, joissa kokonaisarkkitehtuurista on konkreettista hyötyä.

1. Siiloissa toimivat tiimit ja tiedon hajanaisuus

Yritys, joka ei hyödynnä kokonaisarkkitehtuuria, voi helposti ajautua tilaan, jossa eri tiimit ja liiketoiminnot toimivat erillään toisistaan.

Esimerkiksi IT-osasto voi toteuttaa omia teknologisia ratkaisujaan, kun taas liiketoimintapuoli tekee omia päätöksiään. Tällainen toiminta voi johtaa siihen, että tiedonhallinta on hajanaista, prosessit päällekkäisiä tai jopa ristiriitaisia, ja resurssit käytetään tehottomasti.

  • Tässä skenaariossa yritykseltä puuttuu näkyvyys ja yhteinen ymmärrys siitä, miten eri toiminnot, järjestelmät ja prosessit ovat riippuvaisia toisistaan.
  • Tämä voi johtaa tilanteeseen, jossa osastot kilpailevat samoista resursseista tai tekevät päätöksiä, jotka eivät tue yhteisiä tavoitteita esimerkiksi päällekkäisten järjestelmähankintojen kautta.
  • Ilman kokonaisarkkitehtuuria yrityksen johdolla ei ole näkymää eri osastojen toimintaan, mikä voi johtaa hidastuneeseen kehitykseen ja heikentyneeseen kilpailukykyyn. Mikäli kokonaiskuva toimintojen välisistä riippuvuus ja vaikutussuhteista puuttuu, voi toiminnan kehittäminen olla haastavaa.

2. Teknologinen velka ja haasteet järjestelmien hallinnassa

Mikäli kokonaisarkkitehtuurin hyödyntäminen on vajavaista, yritykselle voi aiheutua merkittävää teknologista velkaa, kun eri järjestelmät ja teknologiat otetaan käyttöön ilman selkeää suunnitelmaa. Tämä voi johtaa siihen, että yrityksen IT-infrastruktuuri vaatii jatkuvaa päivittämistä ja muokkaamista, jotta se pysyy toimivana. Pitkällä aikavälillä tämä aiheuttaa merkittäviä kustannuksia, lisää riskejä ja hidastaa liiketoiminnan kehittämistä.

  • Ilman kokonaisarkkitehtuurikuvauksia yrityksellä ei ole selkeää käsitystä siitä, miten uudet järjestelmät ja teknologiat integroituvat olemassa olevaan infrastruktuuriin tai miten järjestelmien elinkaarta ja tietoturvaa hallitaan.
  • Tämä voi johtaa siihen, että järjestelmiä ja sovelluksia ei voida käyttää tehokkaasti yhdessä, mikä voi heikentää liiketoiminnan suorituskykyä ja asiakkaille tuotetun palvelun laatua.
  • Lopulta yrityksen IT-kustannukset kasvavat, samalla kun kyky sopeutua muuttuviin markkinoihin ja asiakasvaatimuksiin heikkenee.

3. Strategian ja käytännön tekemisen välinen kuilu

Yksi kokonaisarkkitehtuurin tärkeimmistä tehtävistä on yhdistää yrityksen strategiset tavoitteet sen päivittäiseen toimintaan. Ilman tätä yhteyttä yritys voi ajautua tilanteeseen, jossa pitkän aikavälin strategia on irrallaan päivittäisistä päätöksistä ja toimintatavoista. Tämä kuilu voi estää yritystä saavuttamasta asetettuja tavoitteita, vaikka operatiivinen toiminta näyttäisi sujuvan.

  • Jos yritys ei hyödynnä kokonaisarkkitehtuuria, se voi kohdata ongelmia esimerkiksi strategisten muutosten toteuttamisessa.
  • Uuden strategian jalkauttaminen voi osoittautua vaikeaksi, koska yrityksellä ei ole selkeää ymmärrystä siitä, miten nykyiset prosessit, teknologiat ja kyvykkyydet tukevat muutosta tai millaisia muutoksia niiden osalta on tehtävä, jotta strategian mukaisella toiminnalle luodaan edellytykset.
  • Tässä tilanteessa yritys saattaa käyttää merkittävästi aikaa ja rahaa strategisten tavoitteiden saavuttamiseen ilman pitkänaikavälin tuloksia.

Miksi kokonaisarkkitehtuuria ei kannata jättää huomiotta?

Kokonaisarkkitehtuuri ei ole vain suurten yritysten työkalu – myös keskisuuret ja pienet yritykset voivat hyötyä siitä merkittävästi. Yritykselle kokonaisarkkitehtuurikuvaukset tuovat selkeyttä organisaation rakenteeseen, toimintoihin, tiedon liikkumiseen ja tietojärjestelmien käyttöön.

  • Yrityksillä, jotka eivät hyödynnä kokonaisarkkitehtuuria osana liiketoimintansa kehittämistä, on usein haasteita sopeutua markkinamuutoksiin, vastata asiakasodotuksiin ja hallita sisäisiä prosessejaan tehokkaasti.
  • Pitkällä aikavälillä tämä voi johtaa kasvaviin kustannuksiin ja kilpailukyvyn heikkenemiseen.

Kokonaisarkkitehtuuri auttaa kilpailukyvyn säilyttämisessä ja liiketoiminnan kehittämisessä

Kokonaisarkkitehtuuri antaa yrityksille selkeän ja kattavan kuvan niiden omasta toiminnasta ja auttaa yhdistämään strategian, käytännön tekemisen ja teknologiat, siten että yritykselle on niistä liiketoiminnan kehittämisen kannalta hyötyä.

Lisäksi kokonaisarkkitehtuuri auttaa organisaatiota tunnistamaan uusia mahdollisuuksia, kehittämään uusia liiketoimintamalleja ja integroimaan uusia teknologioita omaan toimintaansa. Sen avulla organisaation on mahdollista edistää tietojärjestelmien, prosessien ja tietovirtojen yhteen toimivuutta, mikä tekee organisaatiosta joustavamman ja kykenevämmän sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin.

Haluatko oppia lisää kokonaisarkkitehtuurin hyödyistä? Lue lisää aiheesta:

👉 Kokonaisarkkitehtuuri koko organisaation työkaluksi | blogi
👉 Valmis malli kokonaisarkkitehtuurin hallintaanblogi
👉 Kokonaisarkkitehtuurin ytimessä | webinaari

Kirjoittaja

Liittyvät materiaalit