Blogi

Lean-työkalut eivät ratkaise mitään

Lean-työkalujen tarkoitus on auttaa käyttäjiään löytämään prosesseista tai kehitettävistä kohteista ongelmia ja näihin löydettyihin haasteisiin ihmiset tuottavat ratkaisuja.

Leaniin kuuluu olennaisena osana erilaisia toiminnnan tehostamista helpottavia työkaluja. Moni ajattelee virheellisesti niiden ikään kuin itsestään ratkaisevan ongelmia prosessien virtauksessa. Tekeminen tehostuu ja maailma valmistuu kun vähän liinataan prosessia.

Kun kalanruodot, aakolmoset ja arvovirtakuvaukset kaivetaan esiin ja aletaan mallintamaan tekemistä, ongelmat ratkeavat tuosta noin vaan itsestään. Näin ei ole.

Lean-työkalut eivät ratkaise mitään, vaan ihmiset

Työkalut kyllä auttavat kaivamaan prosessista ongelmat esiin. Näiden ongelmien ratkaisu on silti työkaluja hyödyntävien ihmisten tehtävä. Työkalut eivät siis itsessään ratkaise mitään, ihmiset ratkaisevat.

Ongelmanratkaisukyky on siis avain onneen liinimpien työtapojen jalostamisessa.

Työkaluja hyödyntävien ihmisten pitää myös aidosti ymmärtää niiden toimintaperiaatteet, jotta työkalujen käytöstä on mitään iloa.

Tarvitaan muutosvalmiutta ja ongelmanratkaisukykyä

Organisaatiolta ja sen ihmisiltä vaaditaan lisäksi muutosvalmiutta havaittujen ongelmien ratkaisemiseksi.

Ei voida vain toistaa asoita niin kun aina ennenkin on tehty, vaan on hyväksyttävä, että asioiden pitää muuttua, jotta havaitut ongelmat saadaan korjattua.

Kardinaalivirhe minkä tahansa toiminnan kehittämisen työkalun käytössä on, että ”kehityshanke” jää havaittujen ongelmien huomaamiseksi vailla toimenpiteitä niiden korjaamiseksi.

Vaikka leanin työkalut eivät tarjoa valmiita ratkaisuja ongelmiin, niitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää prosessien ja virtauksen kehittämisessä.

Lean-työkalujen avulla kaivat prosesseista ongelmat esille ja ongelmanratkaisukyvyillä kehitätte toimintaanne

Parhaan hyödyn saa kun ottaa useamman käyttöön osana toiminnan yleistä liinaamista.

Nämä ”työkalut” ovat oikeastaan erilaisia tekniikoita, käsitteitä ja työmalleja, joilla monella on hauskankuuloisia japanilaisia nimiä kuten Gemba, Kaizen ja Kanban.

Muita lean-työkaluja ovat muun muassa:

🛠 5S
🛠 A3-kehityssuunnitela
🛠 Arvovirtakuvaus
🛠 FIFO
🛠 Gembakävely
🛠 Imuohjaus
🛠 Jatkuva virtaus
🛠 Just in time
🛠 Kaizen Burst
🛠 Kalanruoto-kaavio
🛠 LIFO
🛠 PDCA
🛠 Standardoitu työ
🛠 Supermarket ja
🛠 Tahtiajan laskeminen

Miksi näitä lean-työkaluja kannattaa ottaa käyttöön?

Koska leanin työkalut tarjoavat hyväksi havaittuja ja standaroituja toimintamalleja, jotka mahdollistavat luotettavan toimintojen kehittämisen ja optimoinnin.

Prosessien kehittämisen tulokset näkyvät muun muassa nopeutuneissa läpimenoajoissa, kasvavassa tuottavuudessa ja tehokkuudessa  –  esimerkkinä hakemus-, käsittely- ja vasteajat – sekä puhtaana rahana näissä saavutettujen kustannussäästöjen kautta.

Nosta leanin johtamisfilosofia työkalujen rinnalle

Sen sijaan, että leanin ajatellaan olevan ensisijaisesti valikoima tekniikoita ja työkaluja, olisi paljon hyödyllisempää yhdistää se samalla Toyotan perustavaa laatua oleviin ajattelu- ja käyttäytymismalleihin:

Jatkuvaan parantamiseen ja sopeutumiseen.

Näistä ajatuksista ja leanin historiasta voit lukea lisää blogeistamme:

Lean on ennen kaikkea johtamisfilosofia ja toimintatapa, jonka avulla työntekoa tehostetaan. 

Qualitas Fennican koulutuksista oppeja leanin tehokkaasta hyödyntämisestä

Arterilla on yli 20 vuoden kokemus laadukkaiden lean-koulutusten, valmennusohjelmien ja organisaatiokohtaisten kehityshankkeiden läpiviennistä.

Konsulttimme opastavat mielellään leanin eri työkalujen saloihin ja tarjoavat kaupan päälle annoksen tämän prosessijohtamismenetelmän ajatusmaailmaa. Varaa oma koulutus organisaatiollenne tai katso olisko koulutuskalenterissamme sinulle sopiva kurssi tarjolla!

👉 Tutustu Arterin Qualitas Fennican lean-koulutuksiin tästä. 

Suosittelen sinun tutustuvan myös näihin leaniin liittyviin sisältöihin:

👉 Jatkuva parantaminen – Toyota Kata -oppeja | ladattava artikkeli
👉 Tuotannon arvovirran kehittäminen | ladattava artikkeli
👉 Leanin arvovirtakuvauksen visuaalinen mallintaminen | blogi
👉 Lean-kulttuuri ja -menetelmät tukevat organisaatioiden prosessien kehittämistä | blogi

Kirjoittaja

Liittyvät materiaalit