Blogi

Joko kestävyys on yrityksesi agendalla?

Mitä yrityksen kestävyydellä tarkoitetaan?

Vastuullisuus on vastuun kantamista toiminnan aiheuttamista positiivisista ja negatiivisista vaikutuksista. Vastuullisuus kytkeytyy yrityksen päätöksentekoon ja tapaan toimia. Kestävyys on puolestaan seurausta näistä päätöksistä ja toimintatavoista.

Mitkä ovat 4 suurinta globaalia riskiä seuraavan vuosikymmennen aikana?

Luonnon kantokyvyn lisäksi 4 suurinta globaalia riskiä seuraavan kymmenen vuoden aikana ovat:

  1. Äärimmäiset sääilmiöt,  
  2. kriittiset muutokset maapallon luonnonjärjestelmissä,  
  3. luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja ekosysteemien romahtaminen  
  4. sekä luonnonvarojen ehtyminen.

Kilpailuetua kestävyysasioiden raportoinnista 

Vastuullisuuteen liittyvien säädösten pelikenttä muuttuu nopeasti. Esimerkiksi EU:n yritysten kestävyyttä koskeva raportointidirektiivi (Corporate Social Reporting Directive, CSRD) velvoittaa yrityksiä raportoimaan laajasti ympäristöön (E), sosiaalisiin (S) ja hallintoon (G) liittyvistä asioista. Direktiivi koskee suurta määrää yrityksiä Euroopassa, sekä suoraan että epäsuorasti. 

Suuryritykset kuuluvat suoraan direktiivin piiriin, ja pienemmät, listatut yritykset myöhemmin. Siitä huolimatta CSRD vaikuttaa lähes kaikkiin yrityksiin epäsuorasti arvoketjun kautta. Jokainen yritys on osa toisen yrityksen arvoketjua. 

Valmius raportoida kestävyydestä voi olla kilpailuetu yrityksille.  

Aloita yrityksen kestävyyden kehittäminen kaksinkertaisen olennaisuusanalyysin avulla: analyysi toimii tiekarttana kestävyydelle 

Kaksinkertainen olennaisuusanalyysi (douple materiality analysis, DMA) on pakollinen osa CSRD:n mukaista raportointia.

DMA:n tavoitteena on arvioida, miten ympäristöön (E), sosiaalisiin (S) ja hallintoon (G) liittyvät asiat vaikuttavat yrityksen taloudelliseen suorituskykyyn ja miten yrityksen toiminta vaikuttaa ympäristöön ja yhteiskuntaan. 

Huolella toteutettu kaksinkertainen olennaisuusanalyysi antaa kattavan kokonaiskuvan yrityksen kestävyydestä ja korostaa yritykselle olennaisia kestävyyteen liittyviä asioita. Se luo pohjan CSRD:n mukaiselle raportoinnille, joka tarkoittaa käytännössä näitä asioita:

  • Kestävyyskonsepti yritykselle 
  • Liiketoimintaympäristön tarkastelu, globaalien riskien ja ESG-trendien analysointi sekä toimialakohtaisten ESG-riskien ja -mahdollisuuksien arviointi. 
  • Arvoketjujen määrittäminen ja sidosryhmien tunnistaminen. 
  • Kaksinkertainen olennaisuusanalyysi (DMA). 
    • Vaikutusten olennaisuus positiivisia ja negatiivisia kestävyyteen liittyvien vaikutusten analysointi koko arvoketjun osalta. 
    • Taloudellinen olennaisuus– kestävyyteen liittyvien taloudellisten riskien ja mahdollisuuksien analysointi koko arvoketjun osalta. 

Miten yrityksen kestävyys näyttäytyy ulospäin? 

Kestävyyden integroiminen yrityksen strategiaan on paitsi hyödyllistä ympäristölle ja yhteiskunnalle, myös kriittistä yrityksen pitkäaikaisen menestyksen ja kilpailukyvyn kannalta. 

Siksi CSRD ja erityisesti DMA eli kaksinkertainen olennaisuusanalyysi tulisi nähdä mahdollisuutena. 

Keskittymällä kestävyyteen sijoittajien on mahdollista tunnistaa yritykset, jotka eivät vain hallitse nykyisiä riskejään, vaan myös valmistautuvat tulevaan kasvuun ja ennen kaikkea vakauteen. Tämä eteenpäin katsova lähestymistapa on välttämätön maailmassa, jossa ympäristö- ja yhteiskunnalliset haasteet muokkaavat yhä enemmän talousmaisemaa. 

Kiinnostaako vastuullisuus? Suosittelen sinulle näitä sisältöjä:

👉 Mistä vastuullisuudesta ja kestävyydessä on oikein kyse? | blogi
👉 Miksi vastuullisuudesta tulee kiinnostua viimeistään nyt? | blogi
👉 Miten vastuullisuuden osa-alueet näkyvät yrityksen eri toiminnoissa? | blogi

Haluatko oppia mitä kestävyysraportointiin valmistautuminen edellyttää? Lataa artikkeli alta ja ota kestävyysraportointiin valmistautumisen 5 tärkeintä kohtaa haltuusi

Lomakkeen täyttämällä saat itsellesi Näin valmistaudut kestävyysraportointiin -artikkelin

* merkityt kohdat ovat pakollisia.

Kirjoittaja

Arterin vanhempi vastuullisuuskonsultti, tekniikan tohtori Appu Haapio-Karjalainen on kestävän kehityksen ja vastuullisuusjohtamisen monitaitaja 20 vuoden kokemuksella.

Apulla on laaja-alainen näkemys yritysvastuun kehittämisestä ja jalkauttamisesta eri toimialoilla. Hänen painopistealueitaan ovat yritysvastuu strategisena työkaluna, vastuullisuusjohtamisen kehittäminen sekä kestävyysraportointi. Appu osaa hahmottaa laajoja kokonaisuuksia ja priorisoida niitä. Verkostojen rakentaminen on yksi hänen vahvuuksistaan.

Liittyvät materiaalit