Blogi
Mitä ovat kokonaisarkkitehtuurin viitekehykset?
Mitä kokonaisarkkitehtuurin viitekehyksellä tarkoitetaan?
- Kokonaisarkkitehtuurin viitekehykset tarjoavat valmiita lähtökohtia muun muassa siihen millaisia rakenneosia kuvaamalla organisaation toimintaa voidaan jäsentää = mitä kuvataan, esim. palvelut, prosessit, tietojärjestelmät.
- Millaista hallintamallia arkkitehtuurityöhön voi soveltaa = miten arkkitehtuuria kehitetään.
- Ottavat kantaa jossain määrin myös kuvaamistapoihin = miten kuvataan.
- Viitekehykset tarjoavat yhteisen kielen organisaatioiden sisälle ja/tai edistävät yhteentoimivuutta.
- Viitekehyksiä ei ole tarkoitettu hyödynnettäväksi sellaisenaan vaan niitä tulisi aina soveltaa omaan organisaatioon sopiviksi.
- Esimerkkejä kokonaisarkkitehtuurin viitekehyksistä ovat Tiedonhallintalaki, TOGAF ja JHS 179.
Mikä on olennaista kokonaisarkkitehtuurin viitekehyksien hyödyntämisessä?
Päädyittepä hyödyntämään organisaatiossanne mitä tahansa kokonaisarkkitehtuurin viitekehystä, olennaista on että:
- Sovellatte valitsemaanne viitekehystä tai viitekehyksiä omaan organisaatioonne sopiviksi.
- Viitekehykseenne on määritelty, mitä asioita kokonaisarkkitehtuurityössä tehdään ja missä järjestyksessä, miten työ organisoidaan ja miten se kytketään organisaation muuhun toimintaan.
- Käytännössä tämä tarkoittaa arkkitehtuuritoiminnon tavoitteenasetantaa, arkkitehtuurikuvausten nykytilan ja tavoitetilan tuottamisen, toimeenpanon suunnittelun ja valvonnan.
- Arkkitehtuuritoiminto on kytkeytynyt organisaationne toiminnassa:
- Strategiaan ja päätöksentekoon = Arkkitehtuuritoiminnolla on johdon tuki eli tavoitteenasetanta kytkeytyy organisaation strategiaan ja päätöksentekoon.
- Muutoksien suunnitteluun ja toteutukseen = Arkkitehtuurikuvauksia osataan hyödyntää organisaation toiminnassa.
Esimerkkejä kokonaisarkkitehtuurin viitekehyksistä – Tiedonhallintalaki, JHS 179 ja TOGAF®
Tiedonhallintalaki
- Tiedonhallintamalli on päivittyvä kuvaus organisaation tiedonhallintayksikön nykytilasta.
- Tiedonhallintamallissa kuvataan prosesseja, tietojärjestelmiä ja tietovarantoja.
- Kappaleet tulee nimetä, niille tulee laatia kuvaus niiden tarkoituksesta ja vastuusta.
- Tietovarannoilla kuitenkin hieman enemmän kuvausvelvoitteita (esim tiedon luovutus, säilytysajat, tietosisältö jaoteltuna “tietoryhmiksi” ja “tietoaineistoiksi”).
- Tietoturvatoimenpiteissä tiedonhallintamallia vasten on tarkoitus arvioida laissa esitettyjä vaatimuksia tietoturvallisuudesta (TiHL luku 4).
- Muutosvaikutusten arvioinnissa tarkoitus arvioida tiedonhallintamallia vasten organisaatiossa tapahtuvia muutoksia – olennainen hallinnollinen uudistus tai tietojärjestelmän käyttöönotto. Sisältää 4 arviointinäkökulmaa. Tulisi ajoittaa ennen muutoksen toetuttamista. 4 arviointinäkökulman ja muutaman sisällöllisen suosituksen lisäksi käytännössä muotovapaa. Voi olla esim. projektisuunnitelma tai esiselvitys.
- Kuvauksen tarkkuustaso jättää paljon valinnanvaraa useassa kohtaa.
JHS 179 = Julkishallinnon suositus kokonaisarkkitehtuurin kehittämismenetelmästä
- Kuntia ja julkishallinnon toimijoita on vuodesta 2011 saakka suositeltu kuvaamaan kokonaisarkkitehtuuriaan tietohallintolain mukaan. Vanhassa tietohallintolaissa näitä kuvauksia ohjasi JHS-179-suositus.
- JHS 179 -suosituksessa määritellään menetelmä, jolla organisaation kokonaisarkkitehtuuri suunnitellaan sekä annetaan suositukset eri osa-alueiden kuvausten laatimisesta.
- Suositus tarjoaa yhtenäisen suunnittelumenetelmän, suunnittelun viitekehyksen sekä yhtenäiset kuvaustavat ja -mallit julkisen hallinnon organisaatioiden kokonaisarkkitehtuurin kehittämiseen sen eri vaiheissa.
- Kokonaisarkkitehtuurityössä voi hyödyntää kokonaisarkkitehtuurimenetelmää (JHS 179 v. 2.0), joka perustuu kansainväliseen, avoimeen ja yleisimmin käytössä olevaan kokonaisarkkitehtuurin viitekehykseen TOGAF® (v. 9.1). Menetelmän avulla voi mallintaa sekä nykytilassa että tavoitetilassa: periaatteellisella tasolla ja neljästä eri näkökulmasta – periaatteellinen, käsitteellinen, looginen ja fyysinen taso.
- Tutustu JHS 179 -suositukseen tarkemmin Digi- ja väestoviraston sivuilla.
TOGAF®
- TOGAF on kansainvälinen The Open Groupin ylläpitämä kokonaisarkkitehtuurin viitekehys. Itse viitekehystekstiä voi lukea netistä The Open Groupin sivuilta veloituksetta, mutta siitä on myös saatavilla sertifikaattikursseja henkilöille.
- Organisaatio, jossa halutaan ottaa käyttöön TOGAF-viitekehys, voi omavalintaisesti joko sertifioida arkkitehtuuritiimin jäseniä tai tutustua omatoimisesti viitekehykseen ja lähteä soveltamaan TOGAF:ia parhaaksi katsomallaan tavalla.
- Lue lisää TOGAF-viitekehyksestä tästä.
Kiinnostaako kokonaisarkkitehtuuri? Suosittelemme sinulle näitä sisältöjä:
- Kokonaisarkkitehtuurin pikaopas | ladattava materiaali
- Kokonaisarkkitehtuuri koko organisaation työkaluksi | blogi
- Mistä liikkeelle kokonaisarkkitehtuurikuvauksissa?| blogi