Blogi

Miten hyödyntää IMS-ohjelmiston Raportit-osiota?

Organisaatioilla on usein tarve erilaisen tiedon ja palautteen keräämiseen sekä käsittelyyn. Tarve syntyy tyypillisesti oman toiminnan kehittämisestä, tai esimerkiksi ISO 9001:2015 standardin vaatimusten täyttämisestä.

IMS-ohjelmiston Raportit-osio on joustavasti käytettävissä oleva työkalu tiedon keräämiseen, käsittelyyn ja toiminnan kehittämiseen

Yleisempiä sovelluskohteita ovat mm.:

  • havainnot ja poikkeamat
  • aloitteet
  • asiakaspalautteet
  • auditointien raportit ja poikkeamat

Havaintoja ja poikkeamia voidaan kirjata ja käsitellä lähes mistä tahansa aiheesta, tarpeen ja mielikuvituksen mukaan. Esimerkiksi laatuun, ympäristöön, työterveys- ja turvallisuuteen sekä vastuullisuuteen liittyvät raportoinnit ovat hyvin yleisiä sovelluskohteita.

Näin luot raporttipohjan IMS-ohjelmistossa

Kun raportoitava aihe on selvillä, seuraavana vaiheena on raporttipohjan rakenteen laatiminen. Oleellista on miettiä: 

  • mitä tietoa halutaan kerätä,
  • kuka tietoa raportoi,
  • ja millaisia käsittelyketjuja tarvitaan.

Raportit-osio ei rajoita käsittelyketjujen pituutta, toki käytettävyys arjessa on aina hyvä pitää mielessä.

Alla esimerkki Läheltä piti -raporttipohjan luomisesta IMS-ohjelmistossa. 

IMS-ohjelmiston Raportit- ja Mittarit-osio – joko hyödynnät niitä yhdessä?

Helppokäyttöisyyden lisäksi on hyvä pohtia mittarointia jo heti raporttia suunnitellessa. IMS-ohjelmistossahan Raportit- ja Mittarit -osiot toimivat erinomaisena työparina:

  • Tietoja, joita raporteilla kerätään, voidaan käyttää alkeistietojen muodostamiseen mittareita varten.
  • Tässä avainasemassa ovat pudotuslistat, joita IMS-pääkäyttäjä voi luoda erilaisiin tarkoituksiin.
  • Pudotuslistojen arvot toimivat taas sisältönä mittareille.

Raporttipohjan vaiheistus, tietosisältö, käyttöoikeudet ja reititys on rakennettava niin, että koko annetun palautteen käsittelyketju huomioidaan. Raporttipohjalla käytettävät pudotuslistat sekä ohjaavat palautteen antajaa että muodostavat mitattavan tiedon.

IMS-ohjelmisto Raportit-osio, pudotusvalikko, Arter Oy
Esimerkki IMS-ohjelmiston Raportit-osion luotavasta pudotusvalikosta.

Yllä mainittu saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta itsekin IMS-pääkäyttäjänä toimineena voin sanoa, että asia ei ole ollenkaan hankala.

Raportti-osio on IMS-ohjelmiston osioista oma suosikkini juuri sen monipuolisuuden takia, ja helposti luotavat mittarit ovat loistava lisä raporteille.

IMS-ohjelmiston Raportit-osio, esimerkki turvallisuushavainnoista luotu.
Esimerkki IMS-ohjelmiston Raportit-osion pudotusvalikon mukaisista tiedoista luodusta mittarista – esimerkkinä turvallisuushavainnot.

Käytännön esimerkki – aliraportit-toiminnon hyödyntäminen sisäisissä auditoinneissa

Auditointien raportointi toimii hyvänä esimerkkinä IMS-ohjelmistin Raportti-osion aliraportit-toiminnolle:

  • Tällöin auditoinnista voidaan laatia erillinen yhteenvetoraportti, johon liitetään aliraportteina yksittäiset auditointihavainnot.
  • Tämänlaisella rakenteella hyötynä on se, että yksittäisen havainnon aliraportti voi sisältää paljon yksityiskohtaisempaa tietoa ja havainnon analysointia, kun taas yhteenvetoraportista saadaan hyvä yleiskuva suoritetuista auditoinneista.

Ota IMS-ohjelmiston Raportit-osio itsenäisesti tai asiantuntijan avulla käyttöön

Raportit-osio on IMS-ohjelmistossa aina käytettävissä, vaikka ohjelmiston käyttöönoton yhteydessä tämä osio olisikin rajattu pois käytöstä.

Mikäli siis tunnistat organisaatiossasi raportointitarpeita, nykyiset raportit kaipaavat päivitystä tai haluat muutoin jutella Raportit-osion käytöstä, ota yhteyttä ja rakennetaan teille toimivat raportointikäytännöt!

 

 

Haluatko jutella lisää Raportit-osion käytöstä? Jätä meille yhteydenottopyyntö ja olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Ota yhteyttä

Voit ottaa meihin yhteyttä tällä lomakkeella ja kertoa tarkemmin liiketoiminnan kehittämisen tarpeistasi. Ratkaistaan haasteenne yhdessä. Vikatilanteissa otathan yhteyttä tekniseen tukeemme.

Kirjoittaja

Katja Äärilä toimii Arterilla konsulttina. Häneltä löytyy käytännön kokemusta kansainvälisen tuotantoyrityksen QEHS-järjestelmien rakentamisesta, kehittämisestä ja ylläpidosta.Katjan vahvuuksiin kuuluu sisäisten auditointien hallinta aina auditointiohjelman suunnittelusta yksittäisten auditointien toteuttamiseen ja korjaavien toimenpiteiden implementointiin.Katjan osaamisalueisiin kuuluu myös ESG eli vastuullisuus ja sen raportointi.

Liittyvät materiaalit