Blogi
Laadunhallinnan kivijalka – selkeä prosessiarkkitehtuuri
Kiinnostaako prosessiarkktiehtuurin kuvaaminen? Ota avuksesi prosessien kuvausohje:
Lomakkeen täyttämällä saat itsellesi Prosessien kuvausohjeen
* merkityt kohdat ovat pakollisia.
Blogi
Julkaistu 20.05.2024 kirjoittaja Arter
Miksi selkeä prosessiarkkitehtuuri on tärkeää organisaation laadukkaalle toiminnalle? Ei ole sattumaa, että ISO 9000 -standardi, EFQM Excellence -malli, Common Assessment Framework, JHS179 -suositus ja TOGAF-malli viittaavat kaikki enemmän tai vähemmän prosesseihin tärkeänä osana toiminnan suunnittelua ja dokumentointia.
Tulokulmat toki ovat hieman erilaisia:
Näiden standardien ja mallien suunnitteluun on tehty melkoinen määrä tutkimus- ja kehitystyötä, eikä niiden kyseenalaistaminen ainakaan ihan kevyin perustein onnistu. On siis uskottavaa, että selkeä prosessiarkkitehtuuri luo lisäarvoa organisaation toiminnalle.
Mutta on prosessiarkkitehtuurista hyötyä ihmisillekin. Hyvin suunniteltu prosessiarkkitehtuuri esimerkiksi lisää ymmärrystä organisaation toiminnasta, selkeyttää rajapintoja, luo omistajuutta toiminnoille, liittää tavoitteet ja mittarit osaksi jokapäiväistä tekemistä, sekä helpottaa uusien ihmisten perehdyttämistä.
1. Tunnista prosessit
Tunnista ydinprosessit, tukiprosessit ja johtamisen prosessit. Käytä tässä esimerkiksi SIPOC-menetelmää. Jos tunnistat kokonaisuutena reilusti yli 10 prosessia, olet todennäköisesti mennyt liian tarkalle tasolle.
2. Piirrä prosessikartta
Mikäli haluatte graafisen prosessikartan, piirrä sellainen. Katso, että se sisältää ensimmäisessä vaiheessa tunnistamasi prosessit (tavalla tai toisella). Prosessikartta voi olla vain kasa tylsiä laatikoita, mutta sen kanssa voi myös irrotella. Kuvia, elementtejä ja värejä kannattaa hyödyntää.
3. Tunnista osaprosessit ja prosessit
”Mene syvemmälle” aikaisemmin tunnistamiisi ylätason prosesseihin. Kirjoita prosessihierarkia listana, jolloin saat paremman kuvan kokonaisuudesta. Muista, ettei listan tarvitse sisältää jokaista organisaatiossa tapahtuvaa asiaa. Etkä ole varma, onko osaamisen kehittäminen teillä prosessi? Jätä se tässä vaiheessa pois. Sen voi aina lisätä myöhemmin.
4. Nimeä prosesseille omistajat
tai ainakin mieti keitä nämä henkilöt voisivat olla. Määrittele myös alustavasti, mitä omistajuus teidän organisaatiossanne tarkoittaa. Tyypillisesti kyse on kuvaus- ja kehitysvastuusta, mutta omistajuus voi sisältää muitakin tehtäviä.
5. Päätä, mitä prosesseja aiotte ensin kuvata
Valitse jokin ydinprosesseista, jossa arvo asiakkaalle syntyy. Älä yritä kuvata kaikkia prosesseja kerralla. Tee ensin yksi prosessikuvaus hyvin.
6. Viimeisenä kuvaa valitsemasi prosessit
Ota kuvaustyöhön mukaan prosessit hyvin tuntevia ihmisiä, mutta älä tee liian isolla ryhmällä. Ensimmäinen versio prosessikuvasta (jossa lähdetään tyhjältä pöydältä) on hyvin haastavaa synnyttää ison ryhmän avulla. 3-4 avainhenkilöä riittää hyvin alkuun ja muut voivat osallistua kommentoimalla ensimmäistä piirutusta.
Alla olevassa kuvassa on esitetty tyypillinen prosessiarkkitehtuurin kehityspolku.
Alussa ei ole arkkitehtuuria, jolloin prosessit elävät villeinä ja vapaina. Prosessit ovat jo olemassa, mutta koska niitä ei ole säädelty tai suunniteltu mitenkään, on ihmisillä hyvin erilaiset käsitykset niiden sisällöstä.
Seuraavassa vaiheessa prosesseja on jo tunnistettu. Tiedetään, että organisaatiossa on esimerkiksi rekrytointiprosessi tai ohjelmistonkehitysprosessi. Prosesseista saattaa olla jo alustavaa listaakin. Niiden suhteet toisiinsa eivät kuitenkaan ole tiedossa, jolloin kokonaisuus jää epämääräiseksi. Yksittäiset prosessit voivat toimia tehokkaasti, mutta todennäköisesti kyseessä on osaoptimointi.
Kolmannessa vaiheessa prosessit asettuvat hierarkiaan. Tämä alkaa yleensä prosessikartan kautta, jossa ydinprosessit, tukiprosessit ja johtamisen prosessit asettuvat hierarkian ylimmälle tasolle. Tämä on tarkoituksenmukainen tapa aloittaa prosessihierarkian rakentaminen, sillä se on huomattavasti helpompi tehdä ylhäältä alaspäin. Näin sopiva ”syvyys” prosessien kuvaamiselle löytyy myös samalla huomattavasti helpommin kuin alhaalta ylös tehdessä.
Kiinnostaako prosessien kuvaaminen? Suosittelemme sinulle näitä sisältöjä:
👉 Prosessien kuvaaminen kolmisivutekniikan avulla | blogi
👉 Prosessien pikaopas | ladattava opas
👉 Prosessien kuvausohje | ladattava artikkeli
* merkityt kohdat ovat pakollisia.