Tasapainoinen mittaristo prosessin mittaamisessa
Prosessien mittarien kannalta koko organisaation tasoiseen tuloskorttiin tunnistetaan vain 1—2 menestystekijää prosessia kohti ja niille mittarit.
Tuloskortin ideaa voidaan soveltaa myös yksittäiseen prosessiin siten, että ensin mietitään mihin strategisiin päämääriin kukin ydinprosessi pystyy toiminnallaan vaikuttamaan ja mihin vähemmän.
Sitten nämä päämäärät tähtäimenä mietitään, mikä tämän prosessin tavoite pitää olla, jotta se edistäisi strategista päämäärää.
Esimerkiksi, jos johto painottaa ylätasolla läpimenoaikojen lyhentämistä, se voitaisiin siirtää suoraan pohdittavan ydinprosessin tavoitteeksi. Vielä tehokkaampaa on kuitenkin miettiä, mikä tällä hetkellä estää läpimenoajan lyhentämistä. Näin voidaan löytää juurisyyt, joiden poistamisesta tunnistetaankin konkreettiset tavoitteet, joilla prosessi konkreettisesti lyhentää läpimenoaikaa ja on näin linjassa johdon asettaman päämäärän kanssa.
Prosessin tavoitteiden ja mittareiden tunnistamisessa voi edetä siten, että:
- ensin mietitään prosessinäkökulmassa tavoitteet ja niiden mittarit edellä kuvatun mukaisesti.
- Seuraavaksi pohditaan mitä prosessin konkreettiset tavoitteet ja niiden saavuttaminen edellyttävät prosessissa toimivalta henkilöstöltä (henkilöstötavoitteet ja mittarit ko prosessissa).
- Tämän jälkeen voidaan miettiä miten prosessin läpimenoajan lyheneminen vaikuttaa asiakaslupauksiin ja saadaan päivitetyt asiakasnäkökulman tavoitteet ja mittarit kyseisestä prosessissa.
- Lopulta pohditaan miten kaikki vaikuttaa prosessin talousnäkökulmaan. Tuloskortin syy-seurausketjuajattelu tuottaa toisiinsa linkittyneet prosessin tavoitteet mittareineen.
Liian usein prosessin tavoitteissa ja mittareissa jäädään vain prosessin näkökulmaan ja ilman tuloskortin ajattelua saattaa jäädä pari kolme muuta arvokasta prosessiin liittyvää tavoitetta ja mittaria tunnistamatta.
Tasapainoinen tuloskortti ja mittaristo ei ole kuollut, se voi hyvin ja oikein soveltamalla saadaan kokonaisvaltaisemmat tavoitteet ja mittarit niin yksittäiselle prosessille kuin koko organisaatiolle.